Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Drinkwater > Kwaliteit > Hardheid van het water

Waterhardheid

Meer info is terug te vinden op de site van AquaFlanders: link

Is ons drinkwater hard?

Duinwater bevat van nature veel calcium en magnesium. Het drinkwater dat in onze waterwinning 'De Westhoek' (De Panne) wordt geproduceerd, is dan ook hard. De hardheid  van het drinkwater dat in 'Sint-André' wordt geproduceerd, is sinds infiltratie met weinig gemineraliseerd water wordt toegepast, gevoelig verlaagd. Nu varieert de hardheid hier tussen 15 en 18 Franse graden. Buiten onze eigen bronnen kopen we nog water aan bij naburige maatschappijen. Het is daarom niet altijd eenvoudig om de hardheid van het water per gemeente te geven. We geven een overzicht op basis van uitgevoerde controles.

Alveringem

Alveringem wordt grotendeels gevoed met water dat wordt aangekocht uit Frankrijk. De hardheid varieert tussen 32 en 40 °F met een gemiddelde van 35 °F. Dit is dus vrij hard.

De Panne

De Panne wordt gevoed vanuit het station 'De Westhoek'. Aan het ter plaatse geproduceerde drinkwater wordt een deel ander water, afkomstig uit Frankrijk en/of 'Sint-André', bijgemengd. De hardheid van het water in De Panne varieert van
16 tot 42°F met een gemiddelde van 35 °F, dus ook vrij hard.

Diksmuide

De IWVA levert ook water in enkele deelgemeenten van Diksmuide. De hardheid van dit water bedraagt 20 tot 27 °F met een gemiddelde van 23 °F.

Koksijde

Koksijde krijgt water afkomstig van 'Sint-André' en de hardheid bedraagt dan ook 15 tot 18 °F. 

Nieuwpoort

De hardheid varieert in Nieuwpoort van 15 tot 27 °F met een gemiddelde van 19 °F.

Veurne

In Veurne varieert de hardheid tussen 16 en 40 °F met een gemiddelde van 25 °F.

Moet ik een waterontharder plaatsen?

Er wordt veel publiciteit gemaakt voor het plaatsen van ontharders. Daarbij wordt niet altijd correcte informatie verstrekt. We kunnen u gerust stellen: ons drinkwater wordt goed gecontroleerd en voldoet aan alle normen. Hard water is niet ongezond. Het kan wel aanleiding geven tot kalkaanslag, maar deze kan eenvoudig worden verwijderd door reinigen met water waaraan azijn werd toegevoegd. Indien u toch beslist om een waterontharder te plaatsen, dan geven we u graag enkele tips. In de eerste plaats heeft ontharden enkel zin voor warm water. Onthard water mag nooit voor voedingsdoeleinden gebruikt worden omdat na ontharding de samenstelling van het water wijzigt. Laat uw ontharder steeds door een deskundige plaatsen die op de hoogte is van onze 'Technische voorschriften binneninstallaties'. Sommige ontharders maken gebruik van zouten of spoelen periodiek terug wat respectievelijk slecht is voor de omgeving en ook meer waterverbruik betekent. Laat de ontharder goed controleren. Bij slechte werking kan onthard water metalen leidingen oplossen, het kan voorkomen dat ze blijven spoelen waarbij veel water verloren gaat of het spoelwater kan in uw leidingwater terechtkomen.

Het gebruik van regenwater kan een alternatief zijn voor het gebruik van drinkwater ten behoeve van laagwaardige toepassingen, zoals de doorspoeling van het toilet, de wasmachine of het sproeien van de tuin. Regenwater mag echter nooit voor drinkwatertoepassingen worden gebruikt omdat het hygiënisch onbetrouwbaar is. Regenwater is wel uitstekend geschikt voor gebruik in de wasmachine. Het is immers zacht water waardoor kalkaanslag minder of niet voorkomt en er moet ook minder waspoeder worden gebruikt. Het is wel verboden om verbindingen te maken tussen uw drinkwaterleidingen en leidingen met ander water, zoals regenwater.