Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Drinkwater > Kwaliteit > Herkomst van uw drinkwater

Herkomst van uw drinkwater

De IWVA beschikt voor de productie van haar drinkwater over 2 eigen waterwinningen allen gelegen in duingebieden. Het betreft Sint-André (Koksijde/Oostduin­kerke) en de Westhoek (De Panne).

Omdat de IWVA niet volledig aan de vraag aan drinkwater kan voldoen, wordt ook nog water aangekocht bij buurmaatschappijen, zijnde Farys en De Watergroep in Vlaanderen en Régie Siden in Frankrijk. Daarvoor beschikt de IWVA over verschillende opjaagstations met reservoir :  ‘Novus Portus’ te Nieuwpoort (5.000 m3 ), ‘De Grayaert’ te Houtem/Veurne (500 m3), ‘Steenkerke’ te Veurne (2.500 m3) en ‘Ter Yde’ te Ookstduinkerke/Koksijde (2.500 m3).

De kwaliteit van het drinkwater uit uw kraan hangt af van de plaats waarvan het afkomstig is.

In de gemeente Koksijde komt nagenoeg alles via de winning Sint-André en ook in grote delen van Nieuwpoort is dit zo. Hier wordt ook water van Farys bijgemengd. Deze kwaliteit wordt ook verdeeld in de enkele deelgemeenten van Diksmuide die de IWVA van drinkwater voorziet.

Alveringem wordt bijna uitsluitend voorzien van drinkwater aangekocht in Frankrijk. Het drinkwater dat de mensen in De Panne ontvangen bestaat uit een mengeling van het water dat daar ter plaatse wordt gewonnen en water afkomstig uit Frankrijk en Sint-André.

Ook in Veurne krijgen de mensen overwegend gemengd water, op uitzondering van het gebied tegen de grens aan waar het de kwaliteit Frans water betreft. De mengeling bestaat uit de kwaliteit Sint-André aangevuld met water aangekocht in Frankrijk en bij De Watergroep.