Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Bezoekers > Museum Cabour

Museum van de waterwinning in Cabour

OPENINGSUREN:

van 3 april tot en met 6 november (paasvakantie t.e.m. herfstvakantie):

  • Elke zaterdag en zondag
  • Tijdens vakantieperiodes van dinsdag tot en met zondag

Telkens van 14u tot 18u

Gesloten op de wettelijke feestdagen

Het ontstaan

De eerste sporen van de waterwinning dateren van de Eerste Wereldoorlog. Pas zes jaar na het einde van de oorlog, werd Aquaduin (vroeger IWVA) opgericht met het doel om de bestaande winning over te nemen en uit te breiden om zo de regio van drinkwater te kunnen voorzien.

Later werd een voor die tijd modern pompstation gebouwd met openluchtsproeiers en automatische filterdruk. Binnen het domein Cabour zijn de kerngebouwen van de eerste waterwinningsinstallatie nog bewaard gebleven. Ze vormen een merkwaardig industrieel-archeologisch geheel. Tot 1947 bleven de Cabourduinen de enige winning voor Aquaduin.

Aan de kust bleef de vraag naar drinkwater stijgen, waardoor de winning in Cabour niet meer kon voldoen aan de vraag wegens capaciteitsproblemen. Zo werd In 1947 door Aquaduin de nieuwe waterwinning ‘St. André’ in gebruik genomen te Oostduinkerke, tot op vandaag de hoofdzetel van Aquaduin. In 1966 werd een derde grondwaterwinning ‘De Westhoek’ gestart in het Calmeynbos en de Krakeelduinen in De Panne.

Het Aquaduin-museum werd geopend in 1992 naar aanleiding van 1000 jaar Adinkerke en is een initiatief van de gepensioneerde werknemers van Aquaduin, in samenwerking met de Raad van Bestuur. In een oude werkplaats op het Cabourdomein bouwden ze een tentoonstelling op rond de geschiedenis van de waterwinning in Cabour.

Praktische informatie

Toegang tot de musea is gratis.

Breng ook een bezoek aan het Museum Cabour WO II en 2/4 Lansiers