Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Bezoekers > Museum Cabour

Museum van de waterwinning in Cabour

Het bezoekerscentrum De Doornpanne en het museum van de waterwinning in Cabour zijn open volgens de normale openingsuren. Er wordt een maximum van 10 bezoekers op hetzelfde moment gehanteerd.

Het ontstaan

De eerste sporen van de waterwinning dateren van de Eerste Wereldoorlog. Pas zes jaar na het einde van de oorlog, werd Aquaduin (vroeger IWVA) opgericht met het doel om de bestaande winning over te nemen en uit te breiden om zo de regio van drinkwater te kunnen voorzien.

Later werd een voor die tijd modern pompstation gebouwd met openluchtsproeiers en automatische filterdruk. Binnen het domein Cabour zijn de kerngebouwen van de eerste waterwinningsinstallatie nog bewaard gebleven. Ze vormen een merkwaardig industrieel-archeologisch geheel. Tot 1947 bleven de Cabourduinen de enige winning voor Aquaduin.

Aan de kust bleef de vraag naar drinkwater stijgen, waardoor de winning in Cabour niet meer kon voldoen aan de vraag wegens capaciteitsproblemen. Zo werd In 1947 door Aquaduin de nieuwe waterwinning ‘St. André’ in gebruik genomen te Oostduinkerke, tot op vandaag de hoofdzetel van Aquaduin. In 1966 werd een derde grondwaterwinning ‘De Westhoek’ gestart in het Calmeynbos en de Krakeelduinen in De Panne.

Het Aquaduin-museum werd geopend in 1992 naar aanleiding van 1000 jaar Adinkerke en is een initiatief van de gepensioneerde werknemers van Aquaduin, in samenwerking met de Raad van Bestuur. In een oude werkplaats op het Cabourdomein bouwden ze een tentoonstelling op rond de geschiedenis van de waterwinning in Cabour.

Praktische informatie

Het museum is telkens open van 14-17u op de volgende dagen:

  • Elke eerste zaterdag van de maand
  • Krokusvakantie: tijdens het weekend
  • Paasvakantie: elke dag open, behalve op maandag
  • Zomervakantie: elke dag open, behalve op maandag
  • Herfstvakantie: elke dag open, behalve op maandag
  • Kerstvakantie: tijdens het weekend

Sluitingsdagen: Pasen, Nationale feestdag, OLV Hemelvaart, Allerheiligen, Kerst en Nieuwjaar

Toegang tot de expo en de musea is gratis.

Breng ook een bezoek aan het Museum Cabour WO II en 24 Lansiers