Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

International Water Reuse Conversation Kaapstad

Op woensdag 29 november 2023 opende de burgemeester van Kaapstad, Geordin Hill-Lewis, de ‘International Water Reuse Conversation’.  De hoofdstad van Zuid-Afrika met meer dan vier miljoen inwoners kwam in 2018 na een driejarige droogte bijna zonder drinkwater te zitten. Door extreme besparing op het waterverbruik kon ‘Day Zero’ nog nipt vermeden worden.  De klimaatonzekerheid noopte hen een ‘New Water Programme’ op te stellen voor een duurzame, veerkrachtige en klimaatbestendige watervoorziening tegen 2040. Zeven procent van de totale drinkwatervoorziening zal daarbij uit hergebruik van afvalwater bestaan. Naast hergebruik voorziet het programma ook in zeewaterontzilting.

De burgemeester van Kaapstad nodigde voor dit event zijn collega-burgemeesters en bestuurders uit van zeven steden van over heel de wereld om hun ervaring met hergebruik te delen. Het was een hele eer dat ook Aquaduin hierbij werd uitgenodigd. Directeur-generaal van Aquaduin, Johan Verbauwhede, gaf er toelichting over onze ervaring in het waterproductiecentrum Torreele in Wulpen alsook over de geldende wetgeving in Vlaanderen en Europa en nam hierbij eveneens deel aan een panelgesprek. “Het was een interessante ervaring om kennis uit te wisselen en contacten te leggen rond wereldwijd hergebruik in steden zoals Perth, Nairobi, Los Angeles, Windhoek alsook Beaufort West, Gqeberha en George in Zuid-Afrika. We zien dat er verschillende technologieën gebruikt worden om van afvalwater drinkwater te maken, elk met hun voor- en nadelen. Onze participatie maakte deel uit van een informatiecampagne om de bevolking van Kaapstad in te lichten over de op til zijnde plannen rond hergebruik.  Het delen van de positieve ervaringen uit andere landen wekt zodoende het vertrouwen op bij de bevolking.” aldus Johan Verbauwhede.

De burgemeesters en afgevaardigden brachten water mee uit hun stad of gemeente: een tastbaar symbool voor de mogelijkheden die waterhergebruik kan bieden.

22.12.2023
Terug naar het nieuwsoverzicht