Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

Ontwerp watertoren 'Groenendijk' is klaar

Een jaar geleden werd bekend gemaakt dat Aquaduin watertoren ‘Groenendijk’ op de hoek van de Nieuwpoortsteenweg en de Kinderlaan publiek toegankelijk zal maken. Het bouwwerk is immers al sinds 1969 een architecturaal icoon van de streek, maar spijtig genoeg niet vrij te bezoeken omwille van de strenge veiligheidsmaatregelen rond de watervoorziening.

Ondertussen stemde de Raad van Bestuur van Aquaduin in met een nieuw, definitief ontwerp voor de bijkomende toegankelijkheid. Via de procedure Oproep WinVorm werd aan de hand van een architectuurwedstrijd het beste ontwerp gekozen. Aquaduin kreeg hierbij professionele ondersteuning van de provincie West-Vlaanderen en de Kwaliteitskamer. De Kwaliteitskamer is een commissie die gratis advies geeft aan publieke West-Vlaamse projecten.

Johan Verbauwhede (directeur-generaal Aquaduin), Marc Vanden Bussche (voorzitter RvB Aquaduin), Geert Vanden Broucke (lid RvB Aquaduin)
© Sofhie Legein – gemeente Koksijde

Er werd gekozen voor een ontwerp van TM Johansen Skovsted Arkitekter en Veldhuis Architectuur met een externe trap van wel 40,8 meter hoog en een lift. De bijkomende structuur is zeer slank en geeft de bezoekers vanaf de trap verschillende perspectieven op de bestaande toren en het landschap. De trap en de liftkern voor bezoekers zijn duidelijk gescheiden van de bestaande ingang van de toren voor onderhoud. Er zijn slechts drie raakpunten voorzien tussen de nieuwe structuur en de watertoren waardoor de ingrepen aan de nu reeds elegante watertoren minimaal zijn. Het sterke radiale silhouet van de watertoren blijft gevrijwaard. Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted benadrukken het samengaan van de nieuwe publieke functie en de huidige schoonheid van de watertoren: “Door de nieuwe toevoegingen voldoende ver te laten landen van de voet van De Groenendijk raakt het mooie, slanke silhouet ongestoord de grond. Liftschacht en trap zijn duidelijk slanker dan de basis van de watertoren. De expressieve trap geeft ook een duidelijk signaal: dit is een publieke bestemming! De dans tussen bestaande toren en nieuwe circulatie vormt een uniek symbool voor de kuststreek.”

“Een trap met de attitude van een bergpad”


Ontwerp: Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted


Ontwerp: Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted


Ontwerp: Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted


Ontwerp: Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted

Bijkomend zal de bestaande ruimte onder het dak gerenoveerd worden en omgebouwd tot ‘wolkenkamer’: een polyvalente ruimte voor de lokale gemeenschap die tijdelijk of permanent kan worden ingezet voor lezingen, tentoonstellingen, educatie of gewoon als uitkijkpost of ontmoetingsplek het hele jaar door. Rondom de bestaande trap worden een toilet, bergruimte en een kleine bar voorzien.


Ontwerp: Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted


Ontwerp: Architecten Veldhuis en Johansen Skovsted

De voorlopige oplevering van de werken is voorzien voor de eerste helft van 2024. We kijken er naar uit om iedereen uit de streek en ver daarbuiten ten volle te laten meegenieten van onze geliefde watertoren.

 

Met dank aan de Provincie West-Vlaanderen en de Kwaliteitskamer

08.02.2022
Terug naar het nieuwsoverzicht