Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

Hydrantennetwerk voortaan digitaal in West-Vlaanderen

In 2010 zette Vlaams minister van Sociale Economie Freya Vandenbossche het licht op groen voor het eerste regionaal hydrantenproject. Dat is een tewerkstellingsproject voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

85 % van het totale netwerk van hydranten in West-Vlaanderen wordt onderhouden door maatwerkbedrijven en lokale diensteneconomie organisaties. Via een digitale tool www.hydrantbeheer.be brengt de sociale economie de up-to-date info van het netwerk van ondergrondse brandkranen in kaart. Hierdoor kunnen de gemeenten en de brandweer snel visueel raadplegen waar de werkende hydranten zich bij een brand bevinden.

In West-Vlaanderen ligt er een netwerk van ongeveer 80.000 hydranten, verspreid over 64 gemeenten. In 54 van de 64 gemeenten werkt de gemeente samen met de sociale economie voor de inventarisatie, het zoeken en vrij maken, de controle en de herstellingen van de brandkranen. Dit gaat over ongeveer 68.500 hydranten, 85 % van het totale netwerk. In andere gemeenten zijn er gesprekken aan de gang. Dit genereert 41.648 uren extra werk voor de sociale economie.

Dit netwerk aan ondergrondse brandkranen zorgt ervoor dat de brandweer over een continue watertoevoer beschikt bij brand. Daarom is een jaarlijks nazicht van de hydranten cruciaal.

“Water is nog altijd het belangrijkste middel om een brand onder controle te krijgen. Bij een gewone brandbestrijding wordt al snel 500l. water/minuut verbruikt. Wettelijk zijn er 3 watervoorzieningen die bij een brand mogen gebruikt worden. Dat zijn de primaire, secundaire en tertiaire watervoorzieningen.” Een brandweerwagen heeft ongeveer 2000l/water in voorraad, goed voor slechts enkele minuten bluswerk. Het snel kunnen aansluiten op een goed werkende hydrant is dus zeer belangrijk.

Een primaire bluswatervoorziening is een hydrant die aangesloten is op de waterleiding.
Een  secundaire bluswatervoorziening is bijvoorbeeld een geboorde put, een opstelplaats bij een vijver, of een ander open water met voldoende diepte en voldoende water om ten minste vier uur te kunnen pompen.
Een tertiaire bluswatervoorziening is aanvullend op de primaire en secundaire bluswatervoorziening en wordt vooral gebruikt voor rampenbestrijding of grootschalig optreden. Dit type bluswatervoorziening voorziet in een grote leveringscapaciteit. (bv. rivieren, kanalen).

Bron: http://www.grensnieuws.be/2018/02/19/55484

22.05.2018
Terug naar het nieuwsoverzicht