Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

Droogte: ook jij kan je steentje bijdragen tijdens de warme zomermaanden

U heeft het ongetwijfeld al gemerkt: na een vrij regenrijk voorjaar met eerder lage temperaturen is de zomer dan toch eindelijk in het land. Bij Aquaduin maken we ons dan ook op voor de zomervakantie die steevast zorgt voor een toename van het waterverbruik. Dit lijkt ons een goed moment om een kijkje te nemen naar onze watervoorraden.

We stellen vast dat de grondwaterstanden in de waterwinning St-André te Koksijde eind juni 20 à 25 cm hoger staan dan vorig jaar. De maanden mei en juni waren echter terug extreem droog waardoor het neerslagtekort op drie maanden al meer dan 40 mm bedraagt ten opzichte van het gemiddelde. Dit is vergelijkbaar met 2022.

Mede dankzij ons robuust systeem van waterhergebruik kunnen we stellen dat de watervoorziening gegarandeerd is. Dit neemt echter niet weg dat we als drinkwaterbedrijf toch willen vragen om spaarzaam om te springen met het gebruik van drinkwater. Vooral de laatste weken zien we dat het drinkwaterverbruik hoger ligt dan de voorbije jaren. We geven daarom graag enkele nuttige tips om spaarzaam om te gaan met drinkwater.

  • Algemeen raden we sterk aan om kraanwater niet te gebruiken voor toepassingen die drinkwaterkwaliteit niet vereisen. Kraanwater is immers in de eerste plaats drinkwater. Het sproeien van gazons of het wassen van wagens kan zonder problemen met regenwater.
  • Sproei de tuin enkel als het echt nodig is. Gras is best taai en herstelt zich dikwijls na een droge periode. Indien u toch kiest om de tuin te besproeien dan is de vroege ochtend of de late avond het beste moment. Op die manier verdampt er minder water en kan er meer in de grond dringen.
  • Neem wat vaker een douche in plaats van een bad. Een bad laten vollopen vraagt zo’n 100 tot 150 liter water. Hiermee kan je tot wel drie keer een douche nemen. Als u gebruikmaakt van een waterbesparende douchekop zelfs nog meer.

Op kraanwater.be kunt u nog veel meer handige tips vinden om minder water te verbruiken. U kunt er ook op een eenvoudige manier uw waterverbruik in kaart brengen met behulp van de zelfscan water.

28.06.2023
Terug naar het nieuwsoverzicht