Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

Aquaduin steunt #WaterForUkraine

De beelden die we nu al ruim twee maanden te zien krijgen uit Oekraïne liegen er niet om. De bewoners van de door oorlog verscheurde gebieden hebben het enorm zwaar te verduren. Er is niet alleen de dreiging van de bommen, ook eten, drinken en een dak boven het hoofd zijn voor velen al even niet meer vanzelfsprekend. De mensen die moeten schuilen voor het geweld kunnen misschien wel terecht in schuilkelders en metrotunnels, maar daar is dikwijls geen drinkbaar water voorhanden. Tot overmaat van ramp wordt ook de drinkwaterinfrastructuur getroffen.

Omdat we niet onverschillig willen blijven ten aanzien van dit leed heeft Aquaduin beslist om het initiatief #WaterForUkraine financieel te steunen met een donatie van 15 000 euro. #WaterForUkraine werd via de Oekraïense ambassade in België in het leven geroepen door het bedrijf BOSAQ uit Zwijnaarde. Het doel van dit initiatief is om diverse installaties voor de productie van drinkwater te leveren aan de regio rond de stad Kharkiv in het oosten van Oekraïne. Met behulp van de financiële steun van Aquaduin kan één installatie voor het produceren van drinkwater aangekocht worden. Vanuit België zal de installatie zo spoedig mogelijk worden getransporteerd naar de Oekraïens-Poolse grens en van daaruit verder tot in Kharkiv.

De aangekochte drinkwaterinstallatie zal geplaatst worden in een metrostation om de mensen die zich daar schuilhouden te voorzien van drinkbaar water. De installatie werkt op basis van nanofiltratie en kan manueel bediend worden met behulp van een pomp. Ondiep grondwater met gekende chemische samenstelling zal worden aangewend als bron. Dit grondwater wordt gevoed door de rivier Lopan. Momenteel wordt de installatie door BOSAQ afgesteld om optimaal te werken onder de Oekraïense omstandigheden. De ingenieurs van de lokale drinkwatermaatschappij in Kharkiv zullen tot slot het installatieproces voltooien in nauw contact met de ingenieurs van BOSAQ.

09.05.2022
Terug naar het nieuwsoverzicht