Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Drinkwater > Bouwen & verbouwen > lekken opsporen

Lekken opsporen - vorst & dooi, wees alert voor lekken!

De Vlaamse drinkwaterbedrijven roepen hun klanten op de waterleidingen en toestellen te controleren, zeker in kelders, leegstaande panden, vakantiewoningen, leidingen naar tuinhuizen en zwembaden. Kijk eerst na of alle afnamepunten dichtgedraaid zijn (kranen, wasmachines, automatische installaties, bijvulling regenwaterput, ...). Blijft uw watermeter draaien op het ogenblik dat er geen verbruik is? Dan heeft u vermoedelijk een lek op uw binneninstallatie. Raadpleeg dan zo snel mogelijk een loodgieter.

Is uw watermeter stukgevroren of stelt u een lek vast op de aftakking vóór de watermeter? Contacteer dan uw drinkwaterbedrijf.

 • 1. Hoe controleer ik of mijn leidingen bevroren zijn?

  • Als er tijdens een vorstperiode geen water meer uit uw kranen komt, controleer dan eerst even bij de buren. Als zij wel nog water hebben, is de kans groot dat uw leiding ergens bevroren is.
  • Controleer al uw leidingen, vooral diegenen die zich op onverwarmde plaatsen bevinden. Kijk eerst na of de bevroren leiding geen scheuren of barsten vertoont. Het water begint immers na ontdooiing meteen weer te lopen. Let op met openstaande kranen voor overstroming. Als de leiding reeds gebarsten is, wacht dan met ontdooien tot een sanitair installateur ter plaatse is om de herstelling uit te voeren. Bevindt het lek zich op het gedeelte van het drinkwaterbedrijf (dit is vóór de watermeter) of is de watermeter zelf stukgevroren, contacteer dan uw drinkwaterbedrijf.
  • Indien er nergens in de woning water is, dan is hoogstwaarschijnlijk de aansluiting bevroren. Sluit eerst de hoofdkraan af. Ontdooi het gedeelte binnenshuis met een haardroger, te beginnen aan de hoofdkraan. Gebruik nooit een brander. Pas op met leidingen in kunststof omwille van smeltgevaar. Beweeg de haardroger voortdurend heen en weer. Als de watermeter of de aansluiting buitenshuis bevroren is dient u de hulp in te roepen van uw drinkwaterbedrijf.
  • Indien (een gedeelte van) de binneninstallatie bevroren is: ontdooi met een haardroger, vertrekkende van het tappunt naar de hoofdkraan.
  • Draai nadien de hoofdkraan slechts een beetje open, want er zouden wel eens buizen gesprongen kunnen zijn en dan zit u met waterschade na ontdooiing. Na controle kan de hoofdkraan volledig opengezet worden.
  • Hebt u een lek, sluit dan onmiddellijk de hoofdkraan terug af.
  • Als u er niet in slaagt om de leiding te ontdooien, zit er niets anders op dan te wachten tot het warmer wordt, en de leidingen vanzelf ontdooien. In dat geval houdt u de hoofdkraan best dicht als u niet thuis bent of gaat slapen. Zo vermijdt u dat eventuele lekken bij plotse dooi voor waterschade zorgen.
  Terug naar boven
 • 2. Hoe bescherm ik mijn binnenleidingen tegen vorst?

  De komende dagen blijft het vriezen waardoor er kans is op bevroren waterleidingen en kapotte watermeters? Hieronder vind je enkele tips van de drinkwaterbedrijven om je leidingen en de watermeter te beschermen en wat je kan doen als de leidingen bevroren zijn. Water bevriest bij 0° Celcius. Een gewone isolatie kan de bevriezing wel enkele dagen vertragen, maar is onvoldoende bij hevige of langdurige vorst. In dat geval volgt u best volgende aanbevelingen op.

  • Zorg ervoor dat de temperatuur in alle lokalen met waterleidingbuizen steeds boven het vriespunt blijft. Als het niet mogelijk is een vorstgevoelig lokaal te verwarmen, kan u een elektrisch verwarmingslint rond de leiding plaatsen. Let op voor kunststofbuizen: die kunnen smelten door de warmte. Knutsel niet zelf iets in elkaar, maar doe een beroep op een deskundige.
  • Geef de nodige aandacht aan buitenkraantjes en leidingen in of tegen koude buitenmuren, vooral als die zijn blootgesteld aan koude wind.
  • Is de woning in de winter onbewoond? Speel dan op veilig en sluit het water af. Vergeet echter niet vooraf alle leidingen leeg te laten lopen. Draai daarom alle kranen open vooraleer u de hoofdkraan dichtdraait.  
  Terug naar boven
 • 3. Hoe bescherm ik de watermeter in mijn meterput tegen de vorst?

  • Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen koude lucht in de meterput kan. Dit kan eenvoudig door een plastic folie over het deksel te leggen en dat te bedekken met een laagje aarde.
  • Om het risico op vorstschade nog verder te verkleinen, kan u een isolerende luchtlaag aanbrengen. Plaats 30 cm onder het deksel een tweede isolerende afdekplaat, bijvoorbeeld  uit polystyreen of uit hout waartegen polystyreen is bevestigd. Hoe beter deze plaat sluit, hoe meer de koude lucht buitengesloten blijft.
  • Als de meterput niet te ver van de woning ligt, kan u opteren voor een elektrisch verwarmingslint. Doe dit niet als de put regelmatig onder water staat. Raadpleeg steeds een deskundige.
  • Rotswol, sjaals of dekens bieden geen bescherming. Als zij vochtig worden, bevriezen zij ook.
  Terug naar boven